Skyddsombudet fyller 100 år.

Nu tänkte jag avvika lite från den samhällspolitiska bloggen och inrikta detta inlägg mot arbetsmiljö och skyddsombud som funnits i 100 år på våra arbetsplatser.

Året var 1912 och dom första reglerna på ombud infördes på våra arbetsplatser i Sverige, barnarbete förekom fortfarande då det inte var olagligt och det fanns ingen begränsad arbetstid.
Skyddsombud infördes på alla arbetsplatser i sverige just för att minska antalet arbetsplatsolyckor då det varken fanns någon lag eller föreskrifter som reglerade arbetsgivarens ansvar gentemot arbetstagarna.

Men det skulle komma att ta många år innan den första arbetsmiljölagen kom då den stiftades i slutet på 1970, vilket också gav skyddsombuden mer rättigheter och mer möjligheter att förhindra olyckor.
I år är det 100 år sedan skyddsombuden infördes och dom har fortfarande än idag väldigt stor betydelse för arbetsmiljöarbetet och arbetstagarna som dom företräder.

Ett skyddsombud idag har rätt att vara med redan på planeringsstadiet i ett förändringsarbete på arbetsplatsen, men dom har även rätt att stänga av en arbetsplats som dom anser är direkt farlig för hälsan. 
Dom kan också vara en hjälpande hand i arbetsmiljöfrågor för arbetsgivaren då dom är med på planeringen av en förändring och kan därför påpeka saker som kanske inte arbetsgivaren tänkt på eller känner till i alla lägen, så ett bra samarbete leder till en bra arbetsmiljö.

Idag är det reglerat i arbetsmiljölagen att man ska gå ett visst antal skyddsronder varje år för att på så sätt veta vad som kan göras för att inte en olycka eller ett tillbud ska ske.

Jag är själv skyddsombud på min arbetsplats och trivs med mitt uppdrag som representant för mina kollegor.
Arbetsmiljön är det allra viktigaste vi har på arbetet och måste därför värna om den, just för att förhindra olyckor och dödsfall, lyckligtvis så har vi klarat oss från allvarligare och större olyckor där jag jobbar, men det finns dom som inte är lika lyckligt lottade.
Förra året avled 61 personer till följd av olycka på sin arbetsplats och den siffran är inte acceptabel och jag vet att många tycker som jag att man ska känna sig trygg på sin arbetsplats.
Så i år när skyddsombudet fyller 100 år så är det nåt som är värt att uppmärksamma, och tänka på alla dom som fått sätta livet till på sitt arbete, dom som gick hemifrån på morgonen till sitt arbete och sa hejdå till sin familj och aldrig mer kom hem igen, det är för dom vi ska tända ett ljus 27:e April  då det kommer att vara en tyst minut på många arbetsplatser runt om i landet.

Så det är väldigt viktigt att regeringen satsar mer på arbetsmiljön och mer pengar till arbetsmiljöverket så dom kan få mer resurser till att bl.a. utföra  inspektioner för att garantera säkrare och tryggare arbetsplatser.
Men istället har dom skurit ner anslagen med 160 miljoner kronor som också resulterat i att arbetsmiljöverket inte har inspektörer så dom kan besöka dom mest farligaste arbetsplatserna.


Fortlöpande utbildning av skyddsombud är oerhört viktigt och vi ska vara glad att vi har den möjligheten och hoppas att den kommer att finnas kvar.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0