Stefan Löfvén tar oss emot toppen.

Dom bara ökar och ökar sen han kom till ordförandeposten, jag menar naturligtvis Socialdemokraterna då.
Som metallarbetare och inbiten och stolt sosse som är uppvuxen i en borgarfamilj så är jag oerhört glad över att vi fått en äkta homosapiens, en man med en vilja av stål till partiledare, med andra ord ....en metallarbetare från norrland.

Sedan Stefan Löfvén kom till makten så har moderaterna minskat 1,8% och socialdemokraterna ökat 4%, alliansen har minskat 1% och det rödgröna har ökat med 1,8% , Socialdemokraterna knappar in på moderaterna och i 4 av dom 5 viktigaste politiska frågorna så har just Socialdemokraterna störst förtroende idag.

Men alla vet vi att Stefan Löfvén vill ha ett sunt och bra sverige, en modell som är ett modernt och tryggt sverige oavsett om man jobbar, är sjuk, pensionär eller arbetslös så ska man känna sig trygg i sin vardag.

Med den politiken regeringen för idag så är det inte så när folk blir utförsäkrade på löpande band en efter en, för att tillslut sättas i det nya tidens slaveri, det som kallas fas 3.

Nu har vi fått en man som arbetat sig upp från grunden till den plats han är idag, vilket är bara en stor fördel för en toppolitiker då det är dom som vet bäst hur det är att leva på en vanlig "svenssonlön" och som därför också kan föra en bra politik därefter.

Man kan ju fråga sig hur mycket Fredrik Reinfeldt har slitit i sitt liv för att få ihop till brödfödan och kunna försörja en familj för att sedan mot månadens slut inte ha så mycket kvar, man kan ju också fråga sig hur mycket Reinfeldt har i sjukpenning, hur mycket har han i pension när han drar sig tillbaka, förmodligen blir det om några år bara.
För längre än 2014 kommer han inte att få regera över sverige om han fortsätyter som han gjort sen 2006 då han tillträdde som statsminister.

Det är dags att få en statsminister som vet hur verkligheten ser ut för majoriteten i Sverig, det är dags att vi får en statsminister som vet vilken politik som gynnar svenska bvefolkningen bäst och vad som gynnar sverige bäst, det är frågor som jag tror att Stefan Löfvén har ett bra svar på.


Skyddsombudet fyller 100 år.

Nu tänkte jag avvika lite från den samhällspolitiska bloggen och inrikta detta inlägg mot arbetsmiljö och skyddsombud som funnits i 100 år på våra arbetsplatser.

Året var 1912 och dom första reglerna på ombud infördes på våra arbetsplatser i Sverige, barnarbete förekom fortfarande då det inte var olagligt och det fanns ingen begränsad arbetstid.
Skyddsombud infördes på alla arbetsplatser i sverige just för att minska antalet arbetsplatsolyckor då det varken fanns någon lag eller föreskrifter som reglerade arbetsgivarens ansvar gentemot arbetstagarna.

Men det skulle komma att ta många år innan den första arbetsmiljölagen kom då den stiftades i slutet på 1970, vilket också gav skyddsombuden mer rättigheter och mer möjligheter att förhindra olyckor.
I år är det 100 år sedan skyddsombuden infördes och dom har fortfarande än idag väldigt stor betydelse för arbetsmiljöarbetet och arbetstagarna som dom företräder.

Ett skyddsombud idag har rätt att vara med redan på planeringsstadiet i ett förändringsarbete på arbetsplatsen, men dom har även rätt att stänga av en arbetsplats som dom anser är direkt farlig för hälsan. 
Dom kan också vara en hjälpande hand i arbetsmiljöfrågor för arbetsgivaren då dom är med på planeringen av en förändring och kan därför påpeka saker som kanske inte arbetsgivaren tänkt på eller känner till i alla lägen, så ett bra samarbete leder till en bra arbetsmiljö.

Idag är det reglerat i arbetsmiljölagen att man ska gå ett visst antal skyddsronder varje år för att på så sätt veta vad som kan göras för att inte en olycka eller ett tillbud ska ske.

Jag är själv skyddsombud på min arbetsplats och trivs med mitt uppdrag som representant för mina kollegor.
Arbetsmiljön är det allra viktigaste vi har på arbetet och måste därför värna om den, just för att förhindra olyckor och dödsfall, lyckligtvis så har vi klarat oss från allvarligare och större olyckor där jag jobbar, men det finns dom som inte är lika lyckligt lottade.
Förra året avled 61 personer till följd av olycka på sin arbetsplats och den siffran är inte acceptabel och jag vet att många tycker som jag att man ska känna sig trygg på sin arbetsplats.
Så i år när skyddsombudet fyller 100 år så är det nåt som är värt att uppmärksamma, och tänka på alla dom som fått sätta livet till på sitt arbete, dom som gick hemifrån på morgonen till sitt arbete och sa hejdå till sin familj och aldrig mer kom hem igen, det är för dom vi ska tända ett ljus 27:e April  då det kommer att vara en tyst minut på många arbetsplatser runt om i landet.

Så det är väldigt viktigt att regeringen satsar mer på arbetsmiljön och mer pengar till arbetsmiljöverket så dom kan få mer resurser till att bl.a. utföra  inspektioner för att garantera säkrare och tryggare arbetsplatser.
Men istället har dom skurit ner anslagen med 160 miljoner kronor som också resulterat i att arbetsmiljöverket inte har inspektörer så dom kan besöka dom mest farligaste arbetsplatserna.


Fortlöpande utbildning av skyddsombud är oerhört viktigt och vi ska vara glad att vi har den möjligheten och hoppas att den kommer att finnas kvar.



Kärnkraften vs. Vindkraften

Efter att ha suttit och tittat på debatt på SVT2 nu ikväll 19/2-2012 där dom diskuterat kärnkraft så kan man bara konstatera att det verkar vara en jäkla röra i alliansen och hos dom röd-gröna på det där området.
Jan Björklund(FP) vill ha kärnkraft, Jonas Sjöstedt(V) vill ha vindkraft, Stefan Löfvén(S) är för kärnkraften och Ceneterpartiet vill inte ha blocköverskridande förhandlingar medans Fredrik Reinfeldt har bjudit in socialdemokraterna till förhandlingar om enrgipolitiken.

Det har ju skett några större olyckor med kärnkraften sedan 1980-talet och det är ju alltid en stor tragedi då det händer, men samtidigt är det ju inte bara kärnkraften som skapar olyckor och dödar människor för även vatten och vind gör ju det också i mängder runt om i världen, så vad som är ett bra argument eller inte för att avskaffa kärnkraft och införa vindkraft det kan man ju diskutera.

Stefan Löfvén kommer som dom flesta vet från ordförandeposten i IF Metall där han var en representant för industrin i sverige.
Att sedan Stefan Löfvén är för kärnkraften kan man väl ha full förståelse för då industrin är den mest energikrävande branschen vi har idag i detta land.

Personligen så är jag av den enkla uppfattningen att kärnkraften inte kan avvecklas förrän det har kommit ett alternativ som tillfredsställer sveriges elbehov idag och som inte heller skjuter upp elpriserna i höjden.Sverige har idag ett väldigt stort elbehov och jag tror inte det kommer att minska så mycket i framtiden heller. Så att införa  vindkraft idag som är ganska opålitligt skulle nog bara tömma plånboken på nolltid hos svenska folket.
Så varför inte ha blocköverskridande förhandlingar då socialdemokraterna har blivit inbjuden till det, en förhandling är ju inte klar förrän bägge parter skrivit under förhandlingsprotokollet och kommer man inte överens så har man ju åtminstone försökt, men Socialdemokraterna har ett kongressbeslut som säger nej till kärnkraft, men riv upp det och ta ett nytt beslut då om det behövs.

För så länge inget annat alternativ som inte är dyrare än idag och som tillfredsställer sveriges energibehov redovisas så är jag för kärnkraften då jag anser att det är det enda rätta fram till den dag då dom kan påvisa att dom hittat förnyelsebar grön energi som kan ersätta kärnkraften.

Det kanske verkar som jag står med ena foten på den blå sidan och den andra på röda sidan nu men det är min åsikt om det hela och jag är fortfarande Socialdemokrat.
Men kärnkraftsfrågan verkar ju ha nån magisk kraft att splittra både alliansen och dom röd-gröna så det ska bli spänannde att se vad dom kommer fram till våra politiker.


Korttidsarbete på gång.

Krisen som drabbade sverige 2008/2009 gjorde att många blev uppsagda men lösningen då kom i form av ett krisavtal som kunde rädda en del jobb, vilket innebar att dom anställda gick ner i lön och arbetstid.
Nu vill fack och arbetsgivare ha ett mer varaktigare system, som en utveckling på krisavtalet som sverige då hade.
Personligen tycker jag detta är en mycket bra idé då man på detta sätt kan rädda arbeten och motverka massarbetslöshet.

Men kostnaden fick företagen och dom anställda stå för själv och sedan dess så har Stefan Löfvén, som då var If Metalls ordförande, drívit frågan väldigt hårt för att få till ett liknande avtal men där staten går in och tar en del av kostnaden. 
Att staten tar en del av lönekostnaderna tycker jag är ganska rimligt för att minska företagens kostnader, vilket också är meningen med detta "korttidsarbetsavtal" för att slippa säga upp personal.

Nu har facken inom industrin och teknikarbetsgivarna kommit överens och en rappport om en modell som dom använde sig av i Tyskland under finanskrisen har lämnats över till regeringen för utredning. Förslaget välkommnades också av regeringen som påminner litegrann om ett permitteringssystem och  är liknande krisavtalet som vi hade under finanskrisen 2008/2009 i sverige, där måste jag ju säga att Fredrik Reinfeldt och Anders borg har tagit ett bra beslut när dom valt att utreda detta.

Detta system ska innebära att dom anställda inte förlorar sina jobb och att produktionen kan fortsätta som vanligt.
Istället ska dom kunna få möjlighet till utbildning och utvecklas istället för att riskera att gå arbetslös en längre tid och kanske mycket av den kompetens och kunskaper dom har går förlorad.
Samtidigt blir det ju också dyrare för arbetsgivarna att behöva anställa folk igen vid en uppgång som kommer efter en finanskris, så då är det ju bättre att befintlig personal finns kvar med den kompetens som behövs för att snabbt få igång produktionen igen.

Så nu är det bara att vänta på ett positivt resultat från utredningen och hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och bläddrar förbi sidan i ordboken där det står arbetsmarknadsåtgärd och fas 3.


Löften som blev svek

Läste nånting väldigt intressant idag om våran statsminister och hans vallöften som blev nånting helt annat än vad ett löfte borde bli.
Här n edan kan ni läsa några av Fredrik Reinfeldts misslyckanden.

Arbetslinjen som han gjorde om till en bidragslinje då allt fler har börjat gå på bidrag och färre sjuka får sjukersättning eller sjukpenning, allt detta har hänt sedan Fredrik Reinfeldt kom till makten, själv har han sagt att dom förändringar som regeringen har genomfört har gjort att det idag är nästan 200 000 mer sysselsatta, men verkligheten säger att sverige idag har över 40 000 färre sysselsatta då andelen invånare i arbetsför ålder har ökat, fler har börjat att gå på bidrag och 1,5 miljoner svenskar står utanför a-kassan.
30 000 har hamnat i fas 3 och bara under 2012 kommer det att kosta staten 2 miljarder kronor i bidrag till arbetsgivare som tar emot fas 3:are, pengar som skulle kunna användas på betydligt bättre sätt.

Pensionsåldern, alla har rätt till en trygg och innehållsrik ålderdom har Fredrik Reinfeldt själv sagt, vart i ligger det innehållsrika liv där i att arbeta tills man är 75 år, dessutom så är det hos dom äldre köpkraften finns säger våran statsminister, men det är väl hos dom yngre som håller på att bygga upp ett boende och ett familje liv som köpkraften ligger.
Se också till att få ut ungdomarna i arbete före 28 års ålder som är medelåldern idag på när ungdomarna kommer ut i arbete. 
Då blir det mer arbetade timmar och därmed också mer till statskassan.

Själv vill Reinfeldt jobba tills han är 80 säger han, men det skulle nog jag säga också om jag var statsminister och kom med det uttalandet om att vi ska jobba tills vi är 75 år, för dum vore jag ju annars om jag inte spelade med när jag kom på hur dumt uttalandet var. 

Jämnställdeheten: så har Reinfeldts jämställdhetsbonus inte gett några större imponerande resultat. Sedan den infördes 2008 har antalet dagar som pappor tar ut föräldrapenning ökat från drygt 21 procent till 23,7 procent.
Med den ökningstakten kommer papporna att ta ut hälften av dagarna år 2035.

Diskrimineringslagstiftning: En ny sådan har införts.Men däremot håller inte Reinfeldt löftet om att ta bort lagen om tvångssterilisering på personer som gör ett könsbyte.

Vården: Den offentliga sektorn privatiserades och det vet vi ju idag hur det har gått, privata vårdbolag som gör enorma vinster som i sin tur gör att miljarder skattepengar försvinner ut ur landet till skatteparadis.
Det borde istället vara pengar som ska gå tillbaka till vården för att finansiera kvalitet, trygghet och omsorg.

Detta var några av hans svikna löften gentemot svenska folket.

 


Förenklingar blir försämringar.

Nu vill regeringen ändra om i alla ledighetslagar vi har, dom kallar det att förenkla, för oss löntagare blir det bara försämringar.
Men det har ju varit känt ända sedan regeringen tillträdde att dom vill minska fackets inflytande i samhället, allt för att försvaga facket för att dom inte ska kunna vara en stark motpart.

Egenavgifterna till a-kassan höjs och att avdragsrätten tas bort. vad innebär då det för facket? Jo, många har gått ur facket och många kommer säkerligen att göra det för man tycker det blir för dyrt.
Ta man då en titt på arbetsmarkanden och facket så ser man ju också att fackets organisationsgrad har minskat och därmed fackets inflytande på arbetsmarknaden.

Fackets förmåga att teckna avtal bygger på vår organisationsgrad och vår rätt att konflikta för att få ett avtal. När dessa rättigheter angrips så öppnas vägen för avtalslösa företag och en arbetsmarknad med låg organisationsgrad. Detta kommer att leda till att arbetstagare bjuder under varandra i kampen om att få jobb.

Men det stannar ju inte bara där heller.
Liksom jag skrev i ett tidigare inlägg om när Annie Lööf tillträdde som Centerpartiets nya partiledare så sa hon i en intervju till LO-tidningen att hon ville skrota LAS helt.
Las är den enda trygghet vi som vanliga anställda löntagare har och den vill hon ta ifrån oss.
Hon sa också att hon vill ha tillbaka den svenska modellen som den var före 1970....innan lagstiftningen av LAS.
Annie Lööf vill alltså ta tillbaka Sverige över 40 år i tiden, är det de som våra politiker kallar utveckling.

Här nedan kan ni läsa vilka ledighetslagar som berörs.

- föräldraledighetslagen (1995:584),

- lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning (studieledighetslagen),

- lagen (1986:163) om rätt till ledighet för svenskundervisning för invandrare,

- lagen (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet,

- lagen (1988:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård,

- lagen (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl,

- lagen (1979:1184) om rätt till ledighet för vissa föreningsuppdrag inom skolan, m.m.

- lagen (2008:565) om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete.


Vad gör regeringen åt bankernas räntor?

Under de tre senaste åren har utlåningen till bostäder ökat med 32 procent, utan att vare sig BNP-tillväxt eller löner har hängt med i samma takt.

I samma fart som utlåning till bostäder ökat kraftigt har även hushållens skuldsättningsgrad blivit högre.
Det är inte ovanligt att hushåll har bostadslån som är dubbelt så stora som sin totala årsinkomst. Och under de tre åren i mätningen UC har gjort har hushållens skulder ökat mer än deras löner.
Jag kan nämna Nordea som exempel, där har dom en vinst på 109 miljoner om dagen, bankdirektörer med skyhöga löner, bonusar, pensionsavtal och förmåner har dom, vad har hänt i detta land när direktörer kan ta ut såna enorma summor i löner och bonusar.

Detta är ju nåt som borde oroa regeringen och framförallt Anders Borg som inte ska nöja sig med att bara klaga på bankerna och deras räntehöjningar, men istället för att göra nåt åt saken så får ju staten sin del av kakan också då dom är delägare i Nordea och i förlängningen Anders Borg -  är det därför man inte hört nåt från regeringen att dom ska reglera det i nån form av lag så att bankerna inte kan fortsätta som dom gör.


Sparandelinje i Centerpartiets anda.

Nu tror jag nog att centerpartiets ledare Annie Lööf har fått spader, nu vill hon kompletera arbetslinjen(som hon tycker alliansen lyckats bra med) med en sparandelinje för att alla ska kunna få mer på banken men i dagens sverige så är det ju väldigt många...nä, oerhört många som inte ens har pengar att avsätta till ett sparande på grund av den totalt misslyckade arbetslinjen där fler och fler får... soc-bidrag, allt fler sjukskrivna blir utförsäkrade och fas 3-jobben blir bara populärare för företagen då dom ser att det är en chans för dom att tjäna lite extra pengar i 2 år/person, så det där med grundavdrag på kapitalinkomster för att svenska folket ska få mer på banken kan hon börja fundera på när sverige har en fungerande arbetslinje där fler går ut i jobb och får riktiga avtalsenliga löner, Sen upprepar hon om och om igen att vi har en relativt jämn inkomstfördelning i Sverige, vem fan försöker hon lura egentligen, Efter Arbetslinjen, som varit en total katastrof för många människor, ska "vi" nu alltså införa en Sparandelinje.
det dags nu att Annie Lööf och hennes kollegor i alliansen måste skaffa sig kunskap om hur människor utanför deras egen värld lever sina liv!!!

 


Arbetslöshet och utbildning.


Då jag under några dagar framfört mest kritik mot regeringen så ska jag nu komma med lite förslag på vad jag tycker regeringen ska göra. 
I det stora hela så är Regeringens idé att sänkta löner ska leda till fler jobb – de som tjänar minst ska sänka sina löner mest. Den lägsta lönen som någon är beredd att arbeta för ska sänkas.
Det som behövs i Sverige är en ny riktning i jobbpolitiken. Sänkt krogmoms och fas 3 löser inte arbetslösheten. Det som bör göras är att investera i utbildningar och lärare så att fler elever går ut skolan med fullständiga betyg och blir därför mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Regeringen vann valet 2006 på två saker: jobben och utanförskapet. De har genomfört en agenda med utförsäkringar, skattesänkningar och privatiseringar. Privatiseringar inom vården har vi ju redan sett hur det blev, det måste till tydligare regler.

bekämpa arbetslösheten genom att satsa på kunskapslyft och införa fler studieplatser inom vuxenutbildningen och yrkesvux, folkhögskola, yrkeshögskola och högskola
underlätta för småföretagen att växa genom en nedsättning av arbetsgivaravgiften, kanske vissa undantag från LAS första 6 -12 månaderna så att inte företagen blir rädd för att anställa folk, men jag tror inte på att ta bort LAS som Annie Lööf sa i en intervju när hon tillträdde som partiledare för centern, LAS är ju den enda trygghet vi löntagare har.
Personer som står utanför arbetsmarknaden ska ha möjlighet att få anställning med lönesubvention och avtalade villkor, med andra ord förbättra fas 3 så inte företagen utnyttjar den för egen vinning.
Då får folk också mer pengar över och kan börja spara.

 


Vart tar pengarna vägen!!!


Vart tar alla pengar i statskassan vägen undrar man, läste idag i LO-tidningen att sverige ska låna ut 100 miljarder till internaionella valutafonden (IMF) till 0,1% ränta, men när det är dags för sverige att låna pengar av IMF så får dom göra det till en ränta på 2,57% , på så vis så kostar det sverige  2470 miljoner att låna ut dom där 100 miljarderna...pengar som vi aldrig ser igen....inte undra på att det måste dras ner på vård, omsorg och skola då det är viktigare för Reinfeldt att kasta 2470 miljoner i sjön....för han blir ju varken sjuk eller gammal själv så han behöver ju inte vården

– Skattepengar som går in i vård och omsorg ska inte gå till något annat än just vård och omsorg. Vi har legat på regeringen för att stoppa det vansinniga i att pengarna går till skatteparadisen.

Stefan Löfven sa det i en intrevju till aftonbladet då frågan om vård och omsorg ställdes....Nånting måste ju hända och han har ju helt rätt.




Då skolar vi om oss då.

Fredrik Reinfeldt tycker att en sjuksköterska som inte orkar vid 65 års ålder längre ska ta ett lättare jobb, låt oss säga att denne sjuksköterska hittar ett lättare jobb också, sen så kommer nästa sjuksköterska som inte orkar längre vid 65 också att sluta, vad händer sedan med vården när det inte finns några sjuksköterskor kvar, för om man slutar ett jobb som man tycker är för tungt så tror jag inte många väljer att bli just sjuksköterska som är ett slitsamt och tungt arbete, för när man jobbat i 45 år så har det ju slitits en del på kroppen också, detta var bara ett av alla exempel på olika yrken man kan ta.....vad händer med dom yrken som är dom tyngsta och mest slitsamma för kroppen då...kommer dom att försvinna tillslut då, han får nog värdera sina funderingar och tankar en gång extra i det här fallet, vi har ju i sverige idag många som går redan vid 62-63 års ålder i pension för att dom har trasiga ryggar och axlar som dom fått av alla fellyft och tunga lyft som dom gjort i sitt arbete.









Höj pensionsåldern till 75 år!!!

Höj pensionsåldern till 75 år, dår får vi den standard vi önskar säger Fredrik Reinfeldt, men om vi nu tar en titt på vårat samhälle idag och bl.a. ungdomsarbetslösheten (125 000 ungdomar), är det då rimligt att höja pensionsåldern.
för dom som redan är ute i arbetslivet vill Våran statsminister Fredrik Reinfeldt att dom ska stanna kvar där i 10 ytterligaren år.
Vad har då regeringen tänkt att dom yngre som är utanför arbetsmarkanaden ska göra då, ska dom få vänta till dom är  mellan 30-40 år med att komma in på arbetsmarknaden, och första då kanske kunna börja bilda familj, köpa hus och bygga upp en trygg tillvaro, näe där får dom nog ta och tänka om litegrann.

Dessutom kan han ju inte bara höja pensionsåldern till 75 år och tro att vi... människor..(ja jag skrev människor, inte maskiner) ska orka med detta då han inte föreslår nån satsning på bättre arbetsmiljö, kompetens och utbildningar, högre pensionsålder måste gå hand i hand med bättre satsningar på bättre arbetsmiljö, bättre och fler kompetenshöjande utbildningar.
se till att ta hand om dom arbetslösa först, och det är ju trots allt ungdomarna som ska föra detta land vidare efter den äldre generationen, men våran statsminister verkar tro att det är bara en generation som ska ta hand om detta samhälle vi lever i men precis som i en fotbollsmatch eller hockeymatch så sätter man in nytt follk när dom andra blir trött eller skadad.





Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0