Korttidsarbete på gång.

Krisen som drabbade sverige 2008/2009 gjorde att många blev uppsagda men lösningen då kom i form av ett krisavtal som kunde rädda en del jobb, vilket innebar att dom anställda gick ner i lön och arbetstid.
Nu vill fack och arbetsgivare ha ett mer varaktigare system, som en utveckling på krisavtalet som sverige då hade.
Personligen tycker jag detta är en mycket bra idé då man på detta sätt kan rädda arbeten och motverka massarbetslöshet.

Men kostnaden fick företagen och dom anställda stå för själv och sedan dess så har Stefan Löfvén, som då var If Metalls ordförande, drívit frågan väldigt hårt för att få till ett liknande avtal men där staten går in och tar en del av kostnaden. 
Att staten tar en del av lönekostnaderna tycker jag är ganska rimligt för att minska företagens kostnader, vilket också är meningen med detta "korttidsarbetsavtal" för att slippa säga upp personal.

Nu har facken inom industrin och teknikarbetsgivarna kommit överens och en rappport om en modell som dom använde sig av i Tyskland under finanskrisen har lämnats över till regeringen för utredning. Förslaget välkommnades också av regeringen som påminner litegrann om ett permitteringssystem och  är liknande krisavtalet som vi hade under finanskrisen 2008/2009 i sverige, där måste jag ju säga att Fredrik Reinfeldt och Anders borg har tagit ett bra beslut när dom valt att utreda detta.

Detta system ska innebära att dom anställda inte förlorar sina jobb och att produktionen kan fortsätta som vanligt.
Istället ska dom kunna få möjlighet till utbildning och utvecklas istället för att riskera att gå arbetslös en längre tid och kanske mycket av den kompetens och kunskaper dom har går förlorad.
Samtidigt blir det ju också dyrare för arbetsgivarna att behöva anställa folk igen vid en uppgång som kommer efter en finanskris, så då är det ju bättre att befintlig personal finns kvar med den kompetens som behövs för att snabbt få igång produktionen igen.

Så nu är det bara att vänta på ett positivt resultat från utredningen och hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och bläddrar förbi sidan i ordboken där det står arbetsmarknadsåtgärd och fas 3.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0