Hur kränkande är inte detta!!!

I tider då det varit finanskriser i Sverige så har det varit lätt att skylla på dom minskade orderingångarna, ökade kostnader och andra saker för att slippa ge en krona för mycket i löneförhandlingar.
Så när då fack och arbetsgivare sitter där på varsin sida förhandlingsbordet så är det tvärstopp, kalla handen rätt upp i ansiktet på dom som företräder tjänstemän och arbetare, 2,3% för arbetare och 2,2% för tjänstemän, mer än så blir det inte säger dom! våra arbetsgivare.

Jag tänker då närmast tillbaka på 2010 då det var dom löneökningar arbetare och tjänstemän fick, det sades att det var dåliga tider och finanskris i Sverige och det var det som var skälet till dom låga löneökningarna.

Men när det sen kommer till lönerna som toppcheferna har på olika företag och organisationer i Sverige så finns det ingenting som heter dåliga tider, då finns det istället utrymme för löneökningar som är helt enorma till vissa toppchefer och bonusar till ledningsgrupper och vd:ar.
Under perioden 2010-2011 så fick toppchefer och vd:ar löneökningar på 15-20% i många fall och i andra fall även mer i lönelyft samtidigt som tjänstemän och arbetare fick löneökningar på 2,2% respektive 2,3%, det är dom lägsta löneökningar vi haft på över 50 år i sverige för arbetare och tjänstemän.

För att nämna en person som stack ut ur mängden rejält så kanman nämna Christian Clausen som är vd för Nordea, han fick ett lönelyft på 79% då han gjorde om sitt pensionsavtal! undra hur mycket Nordeas tjänstemän fick i löneökningar?

Jag vet att jag skrivit om detta i tidigare blogginlägg litegrann men det är så jäkla orättvist, fel och kränkande mot oss arbetare och tjänstemän samtidigt som företagen verkar ha en förkärlek för att särbehandla sina högsta chefer.

Här nedan har jag infogat en liten lista från Aftonbladet där man kan läsa om vad tjänstemän och arbetare tjänar idag i Sverige, dom som sliter för att få ihop pengar för att kunna försörja sig själv och sin familj, dom som vill kunna unna sig något fint nångång ibland....när dom har råd och har sparat ihop en del pengar.

En lista väl värd att läsa.

10 genomsnittliga löner 2010:

Undersköterska: 22 400 kronor i månaden.

Vårdbiträde: 22 400 kronor i månaden.

Grundskollärare: 26 000 kronor i månaden.

Företagssäljare: 35 100 kronor i månaden.

Bagare: 22 800 kronor i månaden.

Civilingenjör med inriktning datateknik: 38 700 kronor.

Polis: 29 100 kronor.

Socialsekreterare: 28 600 kronor i månaden.

Busschaufför: 23 700 kronor i månaden.

Butikskassörska: 23 900 kronor i månaden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0